blog

Brief Sonya #3

Lieve Martine,

Lieve Martine,

Er wonen meer verschillende culturen in Twello dan ik dacht. Dat is dan weer mijn vooroordeel…

Het is te begrijpen dat het moeilijk is om je stem tegen racisme en met name Zwarte Piet te laten horen in een overwegend witte omgeving. Vooral als je zelf ook wit bent. Het wordt gezien als verraad. Probeer je dan maar staande te houden. 

Ik kan me goed voorstellen dat het veel moed vergt om te proberen het gesprek aan te gaan. Om mensen empathie te laten voelen voor die ander die Zwarte Piet als iets negatiefs ervaart. Geen grote kindervriend, maar een karikatuur die elk jaar goed is zogenaamde grapjes die vervolgens afgedaan worden met: 

“Maar zo is het natuurlijk niet bedoeld. Het is maar een grapje. Je moet niet zo zeuren joh. Zeurpiet…”

Je hoeft je dus nergens voor te schamen. Het kan ronduit beangstigend zijn als je ziet hoe heftig er gereageerd wordt op Zwarte Piet.

Zelf heb ik ook wel eens de neiging om te zwijgen. Niet omdat ik bang ben, maar omdat ik het gevoel heb tegen dovemans oren te praten. Omdat ik het idee heb dat ik mijn energie aan het verdoen ben aan mensen die niet willen luisteren en niet open staan voor andere perspectieven. Dat is dan ook de uitdaging. Een open gesprek waarbij naar elkaar geluisterd wordt zonder meteen in een bepaalde rol te schieten. Dit geldt uiteraard voor beide kanten. 

Zo was vorige week het racisme debat op NPO dat geleid werd door Jort Kelder met de stelling: ‘Het racismedebat drijft Nederland uit elkaar’. Persoonlijk vind ik het een gemiste kans. Zo een moeilijk gesprek zou geleid moeten worden door iemand die sensitief is, die de nuances kent en empathisch vermogen heeft. Dat is niet meteen het beeld dat ik bij Jort Kelder heb. Ook vind ik de stelling te vaag en de toon van de stelling negatief. Daarmee is de kans groot dat aan beide kanten de hakken meteen in het zand gaan. Voor mij was het een reden om niet te kijken. En inderdaad de opmerkingen achteraf waren niet mals.

Omdat vooral de witte hetero man gebaat is bij het huidige systeem, maakt dit hem niet meteen een racist, vrouwenhater of homofoob. Het is wel belangrijk dat wordt ingezien dat het systeem veranderd zou moeten worden, zodat iedereen daadwerkelijk gelijke kans krijgt. Zolang dit niet wordt erkend en het systeem niet verandert, blijven we in rondjes praten en debatteren. 

Er zal altijd weerstand zijn, maar ik weet zeker dat de grote meerderheid uiteindelijk inziet dat we allemaal gebaat zijn bij een samenleving waarin IEDEREEN zich gezien en gehoord voelt. We hebben dus een uitdaging, maar samen met jou durf ik dergelijke gesprekken wel in goede banen te leiden.

Dikke knuffel met een grote SMILE,

Sonya

24 juli 2020

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *