blog

Brief van Sonya #5

Lieve Martine,

In de eerste plaats wil ik mijn excuses aanbieden voor mijn late antwoord op jouw brief. Er is in de afgelopen weken veel gebeurd. Terwijl we wereldwijd geconfronteerd worden met Corona en de getroffen maatregelen en tegelijkertijd de Black Lives Matters Movement in volle gang was, staat mijn prive leven op zijn kop.

Mede door de verharding van de maatschappij en de toenemende polarisatie is bij mij steeds meer de wens en behoefte gekomen om terug te keren naar mijn roots. Als geboren en getogen Rotterdammer heb ik me in het verleden niet veel beziggehouden met Cabo Verde, het geboorteland van mijn ouders. Ik leefde gewoon mijn leven en voelde me vooral Rotterdammer. In de afgelopen jaren is er iets veranderd. Of het met leeftijd te maken heeft (de zogenaamde midlife crisis) of door het feit dat de gesprekken over bijvoorbeeld Zwarte Piet een steeds hardere toon krijgen en ik het gevoel krijg dat mensen steeds meer tegenover elkaar staan in plaats van naast en met elkaar, is mijn drang naar het beter leren kennen van het geboorteland van mijn ouders wordt steeds groter. 

In 2016 ging ik voor het eerst in 22 jaar terug naar Cabo Verde en deze reis heeft mijn leven voor goed veranderd. Vanaf dat moment ben ik zo vaak mogelijk in het land van mijn roots en nu vier jaar later ben ik hier voor langere tijd. Het is best een uitdaging, zeker nu in een tijd van Corona en (reis)beperkingen. Tegelijkertijd is nu het moment om te laten zien dat we met behulp van techniek en social media met elkaar verbonden kunnen blijven. Events zijn niet alleen meer live, maar vooral online. Aangezien het niet meer uitmaakt waar je bent, kun je dus overal een online event, webinar of gesprek organiseren.

Dus terwijl ik in Cabo Verde back to basics ga en leer zaaien omdat het hier voor het eerst sinds jaren goed geregend heeft. Blijf ik aan het werk en blijf ik (al dan niet online) het gesprek aangaan over een inclusieve samenleving waarin voor iedereen gelijke kansen zijn. Het toppunt van inclusie is dat je ongeacht waar je bent, je toch actief kunt deelnemen aan de maatschappij.

Dikke knuffel met een grote SMILE,

Sonya

24 september 2020

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *